Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
śledzie 300 gramów
cebula 2 sztuk
jabłka 1 sztuk
olej 5 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
sok z cytryny według uznania
koperek 6 gałązkiWykonanie:
Śledzie umyć, namoczyć w wodzie lub w wodzie z
mlekiem na około 5 godzin.
Śledzie korzenne moczy się przez 1,5 godziny. Odcedzić, zdjąć skórę, skroić filety, opłukać, dokładnie odsączyć, pokroić w dzwonki, ułożyć na długim wąskim półmisku, skropić
sokiem z cytryny i
oliwą. Obraną
cebulę i
jabłko opłukać,
jabłko obrać i przetrzeć na grubych oczkach tarki, a
cebulę pokroić w talarki, skropić w trakcie krojenia
sokiem z cytryny. Wymieszać z
cukrem i
oliwą. Posolić.
Koperkiem i przygotowanym dodatkiem udekorować
śledzie.Można również dodać do dekoracji pokrojoną w plasterki
cytrynkę, listki
jarmużu lub pokrojone w plasterki
pomidorki.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: