Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniak 1 kilogramówopieńki 1 kilogramów
jajko 2 sztuk
cebula 1 sztuk
ser bryndza 2 łyżek stołowych
mąka 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
masło 2 łyżek stołowychWykonanie:1. Opieńki (same kapelusze), oczyścić, opłukać i wrzucić na wrzątek, gotować ok. 20 minut. Wylać na sito, przelać wrzątkiem i pozostawić do odcieknięcia.2.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na 1 łyżce
masła. Dodać
grzyby,
jajko i
ser. Posolić, popieprzyć, wymieszać.3. Ugotowane poprzedniego dnia i dobrze wystudzone
ziemniaki przecisnąć przez praskę. Na stolnicy posypanej
mąką wymieszać
ziemniaki z 1 łyżką
masła i 1
jajem, posolić ok. pół łyżeczki. Szybko zagnieść ciasto, nie wyrabiać tylko dobrze połączyć składniki, bowiem im dłużej wyrabiać tym bardziej się “leje”. Ostrożnie rozwałkować na placek grubości pół centymetra.4. Farsz wyłożyć na ciasto, zwinąć.
Strucel ułożyć w wąskiej, podłużnej formie, posmarować
masłem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Podawać z surówką z
pora.Uwagi:
bryndza niewędzonaPotrawy z
GrzybówKomentarze:Autor: monpol6Data: 2009-04-09Mniam,juto robię a czy koniecznie muszą być te opieńki czy inne
grzyby mogą być?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: