ßßß Cookit - przepis na Strucel ziemniaczany z opieńkami

Strucel ziemniaczany z opieńkami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniak 1 kilogramów
opieńki 1 kilogramów
jajko 2 sztuk
cebula 1 sztuk
ser bryndza 2 łyżek stołowych
mąka 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
masło 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
1. Opieńki (same kapelusze), oczyścić, opłukać i wrzucić na wrzątek, gotować ok. 20 minut. Wylać na sito, przelać wrzątkiem i pozostawić do odcieknięcia.
2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać grzyby, jajko i ser. Posolić, popieprzyć, wymieszać.
3. Ugotowane poprzedniego dnia i dobrze wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Na stolnicy posypanej mąką wymieszać ziemniaki z 1 łyżką masła i 1 jajem, posolić ok. pół łyżeczki. Szybko zagnieść ciasto, nie wyrabiać tylko dobrze połączyć składniki, bowiem im dłużej wyrabiać tym bardziej się “leje”. Ostrożnie rozwałkować na placek grubości pół centymetra.
4. Farsz wyłożyć na ciasto, zwinąć. Strucel ułożyć w wąskiej, podłużnej formie, posmarować masłem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Podawać z surówką z pora.
Uwagi:
bryndza niewędzona
Potrawy z Grzybów
Komentarze:
Autor: monpol6
Data: 2009-04-09
Mniam,juto robię a czy koniecznie muszą być te opieńki czy inne grzyby mogą być?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2178/Strucel-ziemniaczany-z-opienkami