ßßß Cookit - przepis na Ciasto z konfiturą

Ciasto z konfiturą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 250 gramów
cukier 150 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 szczypta
Cynamon 1 łyżek deserowych
goździki mielone 0,25 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
migdały mielone 250 gramów
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
konfitura z porzeczek 250 gramów
żółtka 1 sztuk
płatki migdałowe 50 gramów
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jajku, przyprawy, skórkę z cytryny, sól oraz mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia.
2/3 ciasta wyłożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, formując brzeg. Na cieście rozsmarować konfiturę. Pozostałe ciasto włożyć do szprycy i ułożyć na wierzchu ciasta kratkę. Kratkę i brzeg ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 55 minut w 175 stopniach. Z formy wyciągnąć po 20 minutach, po wyjęciu z piekarnika i wystudzić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9907/Ciasto-z-konfitura