Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 250 gramów
cukier 150 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 szczypta
Cynamon 1 łyżek deserowych
goździki mielone 0,25 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
migdały mielone 250 gramów
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
konfitura z
porzeczek 250 gramów
żółtka 1 sztuk
płatki migdałowe 50 gramówWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, dodając stopniowo po
jajku,
przyprawy,
skórkę z cytryny,
sól oraz
mąkę wymieszaną z
migdałami i
proszkiem do pieczenia.2/3 ciasta wyłożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, formując brzeg. Na cieście rozsmarować
konfiturę. Pozostałe ciasto włożyć do szprycy i ułożyć na wierzchu ciasta kratkę. Kratkę i brzeg ciasta posmarować rozkłóconym
żółtkiem i posypać
płatkami migdałowymi. Piec ok. 55 minut w 175 stopniach. Z formy wyciągnąć po 20 minutach, po wyjęciu z piekarnika i wystudzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: