ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 250 gramówcukier 150 gramówjajka 2 sztuksól 1 szczyptaCynamon 1 łyżek deserowychgoździki mielone 0,25 łyżek deserowychskórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowychmigdały mielone 250 gramówmąka 200 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychkonfitura z porzeczek 250 gramówżółtka 1 sztukpłatki migdałowe 50 gramówWykonanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jajku, przyprawy, skórkę z cytryny, sól oraz mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia.2/3 ciasta wyłożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, formując brzeg. Na cieście rozsmarować konfiturę. Pozostałe ciasto włożyć do szprycy i ułożyć na wierzchu ciasta kratkę. Kratkę i brzeg ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 55 minut w 175 stopniach. Z formy wyciągnąć po 20 minutach, po wyjęciu z piekarnika i wystudzić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: