Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 150 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
masło 200 gramów
cukier puder 200 gramów
jajka 4 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
śmietana 3 - 4 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowychWykonanie:Utrzeć
masło na pulchna masę, ucierając, porcjami dodawać kolejno:
żółtka,
cukier, skórkę i
sok z cytryny, a na samym końcu
śmietanę oraz
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Z
białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ucieraną masą. Podzielić ciasto na 2 części. Do mniejszej (powinna stanowić ok. 1/3 ciasta) wsypać
kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć jasne ciasto do podłużnej formy wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie na środku wzdłuż formy wyłożyć ciemne ciasto. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: