Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 15 dekagramów
mąka ziemniaczana 10 dekagramów
masło 20 dekagramów
cukier puder 20 dekagramów
jajka 4 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
śmietana 3-4 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowych
skórka z cytryny starta 0,5 sztukWykonanie:Utrzeć
masło na pulchną masę i nadal ucierając, dodawać:
żółtka,
cukier, otartą skórkę i
sok z cytryny i na samym końcu -
śmietanę. Z
białek ubić pianę, dodać do utartej masy, delikatnie wymieszać i dosypać
mąkę wymieszaną wcześniej z
proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Do mniejszej (ok. 1/3 ciasta) wsypać
kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć jasne ciasto do podłużnej posmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą formy (ok. 10-12x30-32 cm), a następnie na środku wzdłuż całej długości formy wyłożyć ciemne ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.Uwagi:
Jajka mają być duże.Autor: ElciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: