ßßß Cookit - przepis na Ciasto mandarynkowe

Ciasto mandarynkowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mandarynki 8 sztuk
mąka 200 gramów
cukier 230 gramów
jajka 4 sztuk
masło 200 gramów
olej 1 łyżek stołowych
migdały 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Obrane mandarynki pokroić w plasterki i wyłożyć nimi spód tortownicy wyścielonej folia aluminiową posmarowana olejem oraz posypać posiekanymi migdałami. Połowę cukru przyrumienić na złotobrązowy kolor, rozpuścić w 1/4 szklanki wody, cały czas mieszając i wlać do tortownicy.
Masło lub margarynę utrzeć z solą i resztą cukru. Wbić po jednym jajku, wsypać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Ciasto ułożyć na mandarynkach i wyrównać. piec ok. 45 minut w 175 stopniach. Nieco ostudzone ciasto wyjąć z formy, odwracając do góry dnem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10729/Ciasto-mandarynkowe