Wykonanie
« Powrót  
Ciasto drożdżoweDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 szklanek
mąka razowa 2.5 szklanek
woda 1 szklanek
drożdże 3 dekagramów
cukier 1 łyżek stołowych
sól według uznania
olej tłoczony na zimno 10 dekagramów
bakalia według uznaniaWykonanie:Z
drożdży,
wody i łyżeczki
cukru przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. W przesianej
mące zrobić wgłębienie, wlać wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Ciasto przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie, wymieszać z
ziemniakami i ciepłym (nie gorącym)
olejem oraz resztą
mąki. Ciasto zagnieść, dodać
bakalie, posypać
mąką, przykryć ściereczką i ponownie postawić w ciepłym miejscu. Gdy ponownie wyrośnie, włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku na złoty kolor.Uwagi:
ziemniak ugotowany - masaCiasta i DeseryKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: