Wykonanie
Wypiekacz do
chleba dostałam wczoraj i od razu postanowiłam wypróbować..no ale zachciało mi się
chleba na zakwasie-dawno takiego nie piekłam, a zakwasu brak [ ale dziś zrobię]..ale znalazłam tutaj przepis na jednodniowym zaczynie..I długo nie czekając wczoraj wrzuciłam kilka składników do wypiekacza..dziś rano dodałam resztę ..a efekt?..chlebek wyszedł pyszny..może ciut za mało słony..ale to żaden problem.Zaczyn należy zrobić na jakieś 12-15 godz.przed pieczeniem.ZACZYN150 ml lekko ciepłej
wody5 gram świeżych
drożdżyniepełna szkl.
mąkiCIASTO WŁAŚCIWE:300 ml letniej
wody3 i 1/2 szkl.
mąki2 płaskie łyżeczki
soli w jednym
rogu2 płaskie łyżeczki
cukru w drugim
rogu1 łyżeczka
oleju w trzecim
rogu1 łyżka ugotowanych utartych
ziemniaków [nie dałam]
Drożdże połączyć z
wodą i
mąką i przełożyć do pojemnika wypiekacza ,przykryć i tak zostawić na całą noc..Rano dodać składniki ciasta właściwego.Wypiekacz ustawić na program 1 lub 3 ,skórka średnia lub ciemna.I gotowe..tylko czekać aż się upiecze..
