ßßß Cookit - przepis na Pieczeń na jarzynce

Pieczeń na jarzynce

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wieprzowe z udźca 1 kilogramów
cebula 1 sztuk
papryka kolorowa 2 sztuk
boczniaki 500 gramów
rosół 0 , 5 litrów
śmietana gęsta 50 gramów
zasmażka błyskawiczna 3 łyżek stołowych
majeranek, peczek 0,5 sztuk
papryka słodka mielona według uznania
sól według uznania
pieprz biały według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. Oczyszczoną cebulę pokroić na cząstki. Blachę opłukać zimną wodą, ułożyć na niej mięso i cebulę. Pie ok.1,5h w 200 stopniach.
Oczyszczona paprykę pokroić w rąby. Boczniaki oczyścić. Majeranek umyć, osuszyć, kilka gałązek pozostawić do dekoracji, a pozostałe listki oderwać od gałązek.
Po 40 minutach pieczenia mięso podlać szklanka rosołu. Następnie kilkakrotnie polewać pieczeń tworzącym się wywarem. Na 20 minut przed końcem pieczenia wokół mięsa ułożyć paprykę, boczniaki oraz listki majeranku. Pieczeń i warzywa zdjąć z blachy i odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczenia wymieszać z resztą rosołu, dodać śmietanę i krótko zagotować. Zagęścić zasmażką i zagotować, doprawić sola, pieprzem i słodką papryką.
Pieczeń z warzywami przełożyć na półmisek i polać sosem. Gotowe danie udekorować odłożonymi listkami majeranku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4977/Pieczen-na-jarzynce