ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomięso wieprzowe z udźca 1 kilogramówcebula 1 sztukpapryka kolorowa 2 sztukboczniaki 500 gramówrosół 0 , 5 litrówśmietana gęsta 50 gramówzasmażka błyskawiczna 3 łyżek stołowychmajeranek, peczek 0,5 sztukpapryka słodka mielona według uznaniasól według uznaniapieprz biały według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. Oczyszczoną cebulę pokroić na cząstki. Blachę opłukać zimną wodą, ułożyć na niej mięso i cebulę. Pie ok.1,5h w 200 stopniach.Oczyszczona paprykę pokroić w rąby. Boczniaki oczyścić. Majeranek umyć, osuszyć, kilka gałązek pozostawić do dekoracji, a pozostałe listki oderwać od gałązek.Po 40 minutach pieczenia mięso podlać szklanka rosołu. Następnie kilkakrotnie polewać pieczeń tworzącym się wywarem. Na 20 minut przed końcem pieczenia wokół mięsa ułożyć paprykę, boczniaki oraz listki majeranku. Pieczeń i warzywa zdjąć z blachy i odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczenia wymieszać z resztą rosołu, dodać śmietanę i krótko zagotować. Zagęścić zasmażką i zagotować, doprawić sola, pieprzem i słodką papryką.Pieczeń z warzywami przełożyć na półmisek i polać sosem. Gotowe danie udekorować odłożonymi listkami majeranku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: