ßßß
 
            
         Ziemniaki są bez wątpienia tym, co jestem w stanie zjeść w każdej postaci :-) gotowane, smażone, pieczone, a najlepsze co może być to ziemniak z lekko osolonej wody albo placki ziemniaczane, takie bez niczego... mmm.... aż się sama dziwię, że tak mało propozycji ziemniaczanych tu przedstawiam... a to znalazłam w notatniku babci - w oryginale było jeszcze kruche ciasto na dnie, ale ja pomijam, bo uważam, że głównie zapycha i przytłacza smak ziemniaków...SKŁADNIKI6 dużych ziemniaków (3 gotowane i 3 surowe)3 łyżki gęstej śmietany3 łyżki mąki pszennejsól, pieprz300 - 400 g gotowanego mięsa1 cebula1/2 paprykimajeranek1 łyżka olejuGotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem (łatwiej się ubiją gdy będą jeszcze gorące, a następnie wystudźcie je), surowe trzemy na drobnych oczkach, po czym łączymy ze śmietaną, mąką, solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.Mięso i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w cienkie plasterki.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego masę ziemniaczaną, na nią kładziemy mięso, cebulę i paprykę, posypujemy majerankiem.Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ziemniaki są bez wątpienia tym, co jestem w stanie zjeść w każdej postaci :-) gotowane, smażone, pieczone, a najlepsze co może być to ziemniak z lekko osolonej wody albo placki ziemniaczane, takie bez niczego... mmm.... aż się sama dziwię, że tak mało propozycji ziemniaczanych tu przedstawiam... a to znalazłam w notatniku babci - w oryginale było jeszcze kruche ciasto na dnie, ale ja pomijam, bo uważam, że głównie zapycha i przytłacza smak ziemniaków...SKŁADNIKI6 dużych ziemniaków (3 gotowane i 3 surowe)3 łyżki gęstej śmietany3 łyżki mąki pszennejsól, pieprz300 - 400 g gotowanego mięsa1 cebula1/2 paprykimajeranek1 łyżka olejuGotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem (łatwiej się ubiją gdy będą jeszcze gorące, a następnie wystudźcie je), surowe trzemy na drobnych oczkach, po czym łączymy ze śmietaną, mąką, solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.Mięso i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w cienkie plasterki.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego masę ziemniaczaną, na nią kładziemy mięso, cebulę i paprykę, posypujemy majerankiem.Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. P.S.Przed podaniem możecie zapiekankę ozdobić papryką lub pomidorami.Jeśli nie macie akurat gotowanego mięsa możecie je zastąpić dowolną wędliną, taką jaką lubicie.
P.S.Przed podaniem możecie zapiekankę ozdobić papryką lub pomidorami.Jeśli nie macie akurat gotowanego mięsa możecie je zastąpić dowolną wędliną, taką jaką lubicie.