ßßß Cookit - przepis na Ciasto agrestowe w kratkę

Ciasto agrestowe w kratkę

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
marcepan 150 gramów
agrest kolorowy 1,25 kilogramów
margaryna 1 kostek
cukier 400 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
jajka 5 sztuk
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 0,5 szklanek
białka 4 sztuk
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Utrzeć margarynę, 100g cukru, marcepan starty na tarce i skórkę otartą z wyszorowanej cytryny na gładka masę. Ucierając dodawać kolejno jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian z mlekiem. Przełożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Oczyszczony agrest rozłożyć na cieście i lekko docisnąć. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Wyjąć z pieca. Ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem soli i dodać 300g cukru i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Masą bezową napełnić szprycę do tortów z końcówką w kształcie gwiazdki. Na ciasto wycisnąć kratkę z bezy i wstawić do piekarnika na dalsze 10 minut.
Uwagi:
Można podawać z bita śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8939/Ciasto-agrestowe-w-kratke