Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomarcepan 150 gramów
agrest kolorowy 1,25 kilogramów
margaryna 1 kostek
cukier 400 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
jajka 5 sztuk
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 0,5 szklanek
białka 4 sztuk
sól 1 szczyptaWykonanie:Utrzeć
margarynę, 100g
cukru, marcepan starty na tarce i skórkę otartą z wyszorowanej
cytryny na gładka masę. Ucierając dodawać kolejno
jajka oraz
mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian z
mlekiem. Przełożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Oczyszczony
agrest rozłożyć na cieście i lekko docisnąć. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Wyjąć z pieca. Ubić na sztywno pianę z
białek z dodatkiem
soli i dodać 300g
cukru i ubijać tak długo, aż
cukier się rozpuści. Masą
bezową napełnić szprycę do
tortów z końcówką w kształcie gwiazdki. Na ciasto wycisnąć kratkę z
bezy i wstawić do piekarnika na dalsze 10 minut.Uwagi:Można podawać z
bita śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: