Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na
ricotta hotcakes w wersji cytrynowej, a w dodatku pełnoziarnistej. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie. Zdecydowanie jest to jedno z lepszych śniadań jakie
jadłam.Swoje śniadanko podałam z kruszonką i
miodem.
Składniki na 15 sztuk:180g
ricotty90g
mąki2
jaja1/3 szklanki
mlekałyżeczka
cukrusok z co najmniej jednej
cytrynystarta
skórka z cytrynyproszek do pieczeniaBiałka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę.W drugiej misce miksujemy resztę składników na gładką masę. Następnie dodajemy do nich
białka i delikatnie mieszamy łyżką.Placuszki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.Smacznego:)Dlaczego warto upiec
cytrynowe ricotta hotcakes, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
ser ricotta oprócz tego, że zawiera nie mało
białka, kryje w sobie też wapń i fosfor,
cytryna chociaż nie jest najlepszym źródłem witaminy C, to zawiera witaminy B oraz E, a także potas, żelazo, sód i magnez.