Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
mleko 0,5 szklanek
drożdże 20 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
masło 0,5 kostek
sól 1 szczypta
brzoskwinie 5 sztuk
białka 1 sztukWykonanie:
Ciastka półfrancuskie z
brzoskwiniami: z
mąki,
mleka,
jajka,
soli, łyżki
masła,
drożdży i
cukru zrobić
ciasto drożdżowe, a resztę
masła rozetrzeć.Ciasto rozwałkować, ułożyć na nim
masło, przykryć je wystającymi
rogami ciasta i rozwałkować. Złożyć ciasto na 3 części, rozwałkować i ponownie złożyć, zawinąć w pergamin i włożyć na 20 minut do lodówki. Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm.Umyte, osuszone
brzoskwinie przepołowić i wyjąć z nich pestki.Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty o
boku ok. 10 cm. Uformować z nich
ciastka różnego kształtu. Na środku każdego
ciastka położyć połówkę
brzoskwini, przykryć i odstawić na 15 minut. Gdy
ciastka wyrosną, posmarować lekko ubitym
białkiem. Układać
ciastka, zachowując odstępy, na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w 220 stopniach.
Ciastka z
wiśniami: przygotować tak samo jak
ciastka z
brzoskwiniami, nakładając na każde
ciastko 3-4 przesmażone
wiśnie.
Ciastka z
morelami lub
śliwkami: przygotować tak samo jak z
brzoskwiniami, nakładając na każde
ciastko morelę lub
śliwkę, usunąwszy z nich wcześniej pestki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: