ßßß Cookit - przepis na Ciastka półfrancuskie z owocami

Ciastka półfrancuskie z owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
mleko 0,5 szklanek
drożdże 20 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
masło 0,5 kostek
sól 1 szczypta
brzoskwinie 5 sztuk
białka 1 sztuk
Wykonanie:
Ciastka półfrancuskie z brzoskwiniami: z mąki, mleka, jajka, soli, łyżki masła, drożdży i cukru zrobić ciasto drożdżowe, a resztę masła rozetrzeć.
Ciasto rozwałkować, ułożyć na nim masło, przykryć je wystającymi rogami ciasta i rozwałkować. Złożyć ciasto na 3 części, rozwałkować i ponownie złożyć, zawinąć w pergamin i włożyć na 20 minut do lodówki. Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm.
Umyte, osuszone brzoskwinie przepołowić i wyjąć z nich pestki.
Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Uformować z nich ciastka różnego kształtu. Na środku każdego ciastka położyć połówkę brzoskwini, przykryć i odstawić na 15 minut. Gdy ciastka wyrosną, posmarować lekko ubitym białkiem. Układać ciastka, zachowując odstępy, na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w 220 stopniach.
Ciastka z wiśniami: przygotować tak samo jak ciastka z brzoskwiniami, nakładając na każde ciastko 3-4 przesmażone wiśnie.
Ciastka z morelami lub śliwkami: przygotować tak samo jak z brzoskwiniami, nakładając na każde ciastko morelę lub śliwkę, usunąwszy z nich wcześniej pestki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4853/Ciastka-polfrancuskie-z-owocami