Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
gęś 1 sztuk
jabłko kwaskowate 5 sztuk
śliwki suszone 25 dekagramów
śmietana 0.5 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
sól 1 łyżek stołowych
pieprz mielony 1 łyżek deserowychWykonanie:Oskubaną i wypatroszoną
gęś starannie wypłukać w ciepłej wodzie, obsuszyć ściereczką, dobrze natrzeć
solą i
pieprzem (wewnątrz i zewnątrz).
Śliwki wymoczyć i usunąć z nich pestki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokrajać w ósemki.
Owoce wymieszać i nadziać nimi
gęś; otwór zaszyć lub spiąć
Szpilkami.
Gęś przełożyć do brytfanny, podlać pół szklanki
wody, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok. 3 godz., podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy
gęś jest miękka, podlać ją zimną
wodą (pół szklanki) i piec jeszcze przez 15 min w odkrytej brytfannie. Upieczoną
gęś podzielić na porcje, sos zagęścić
mąką oraz
śmietaną i zagotować.
Gęś polać sosem i podawać z
ziemniakami na słodko i
czerwoną kapustą.Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: