Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mąka tortowa 500 szklanek
mleko 1 szklanek
żółtka 6 sztuk
drożdże 80 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
cukier 0,75 szklanek
masło 150 gramów
rodzynki 150 gramów
olejek arakowy według uznania
białko 2 sztuk
Wykonanie:
Rozczyn:
drożdże rozetrzeć z ciepłym
mlekiem i łyżką
cukru oraz łyżką
mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrami. Wyrośnięty rozczyn wlać do przesianej
mąki, wyrabiając, dodawać stopniowo utarte
jajka oraz stopione
masło, kilka kropel
olejku, a na koniec sparzone i osączone
rodzynki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, przełożyć je do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych
bułką tartą 2 form średniej wielkości, a z wierzchu posmarować
białkiem. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzone baby można posypać
cukrem pudrem lub polukrować.
Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: