ßßß Cookit - przepis na Luksusowa baba drożdżowa

Luksusowa baba drożdżowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mąka tortowa 500 szklanek
mleko 1 szklanek
żółtka 6 sztuk
drożdże 80 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
cukier 0,75 szklanek
masło 150 gramów
rodzynki 150 gramów
olejek arakowy według uznania
białko 2 sztuk
Wykonanie:
Rozczyn: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i łyżką cukru oraz łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrami. Wyrośnięty rozczyn wlać do przesianej mąki, wyrabiając, dodawać stopniowo utarte jajka oraz stopione masło, kilka kropel olejku, a na koniec sparzone i osączone rodzynki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, przełożyć je do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą 2 form średniej wielkości, a z wierzchu posmarować białkiem. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzone baby można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7884/Luksusowa-baba-drozdzowa