ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pstrągi 4 sztuk
orzechy włoskie 1 szklanek
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
miód według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
cytryna 1 sztuk
Wykonanie:
Umyte, osuszone, sprawione pstrągi natrzeć sola i skórką otarta z cytryny oraz skropić sokiem z cytryny. Wstawić pod przykryciem na 60 minut do lodówki.
Posiekane orzechy utrzeć z miodem i sokiem z cytryny oraz z koncentratem i winem.
Ryby ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i polać stopionym masłem. Piec 7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Odwrócić na drugą stronę, polać sosem orzechowo-pomidorowym i piec jeszcze ok. 18 minut. Podawać udekorowane plasterkami cytryny i posypane paseczkami skórki cytrynowej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9679/Pstrag-pieczony