ßßß
Źródło: Świąteczny dodatek Tiny /2009Składniki:4 pstrągi po 30 dag każdyszklanka orzechów włoskich1/2 szklanki białego wytrawnego winasok i skórka z otarta z cytrynyłyżka koncentratu pomidorowego4 łyżki miodu3 łyżki masłasól, pieprzSprawione pstrągi umyć dokładnie pod bieżącą zimną wodą, natrzeć solą i skórką z cytryny. Wstawić na 2 godź. do lodówki. Orzechy włoskie drobno posiekać. Następnie utrzeć z miodem i sokiem z cytryny. W trakcie ucierania dodać koncentrat pomidorowy i białe wino. Masło stopić w rondelku. Pstrągi wyjąc z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać stopionym masłem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 10 min. Po tym czasie przełożyć na drugą stronę, polać sosem orzechowym i piec jeszcze 20 min. Jeśli orzechy będą się zbyt mocno rumienić można przykryć naczynie folią.Smacznego:)