ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegocukier puder według uznaniasmalec 200 gramówlaska wanilii 0,5 sztukmleko według uznaniamąka 5 łyżek stołowychjajka 2 sztukcukier waniliowy według uznaniaWykonanie:Białka oddzielić od żółtek. Ciasto wyrobić z mąki, żółtek i takiej ilości mleko, aby było odrobinę bardziej gęste niż na naleśniki. Dodać utłuczoną wanilię i ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać. W niedużym rondlu rozpuścić smalec, a gdy będzie dobrze rozgrzany, lać do niego ciasto przez lejek \"sznureczkiem\", poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jakby gniazda z ciasta. Zrumienić je z obu stron, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.Uwagi:Cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: