Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
cukier puder według uznania
smalec 200 gramów
laska wanilii 0,5 sztuk
mleko według uznania
mąka 5 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
cukier waniliowy według uznaniaWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek. Ciasto wyrobić z
mąki,
żółtek i takiej ilości
mleko, aby było odrobinę bardziej gęste niż na naleśniki. Dodać utłuczoną
wanilię i ubitą na sztywno pianę z
białek, wymieszać. W niedużym rondlu rozpuścić
smalec, a gdy będzie dobrze rozgrzany, lać do niego ciasto przez lejek \"sznureczkiem\", poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jakby gniazda z ciasta. Zrumienić je z obu stron, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Uwagi:
Cukier puder wymieszany z
cukrem waniliowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: