Wykonanie
Dzisiaj zajadamy się wyśmienitym, letnim deserem z
malinami, niektórzy osładzają
cukrem pudrem, a ja wolę
syropem lub
konfiturą. Jak zwykle możliwości jest od groma, zależy kto na jaki smak ma ochotę Clafoutis, bo taki to deser, powinien być w oryginale z
wiśniami, a ja robię z różnymi
owocami, tym razem z
malinami. Delikatny, lekki, w sam raz na taki upalny, letni dzień jak dzisia.Składniki:
500g świeżych
malin100g
cukru pudru125g
mąki3
jajka300ml
mleka10g domowego
cukru waniliowegoPrzyrządzanie:
Owoce przełożyć na spód żaroodpornego naczynia nasmarowanego
masłem. Może być takie naczynie jak do tart, ja użyłam 6 miseczek.
Mąkę wymieszać w misce z częścią
mleka, dodać
cukier i
jajka. Wymieszać, dolewając stopniowo pozostałego
mleka. Zalać
ciastem owoce. Wstawić do nagrzanego do 190st. C. piekarnika, piec około 20 minut.Posypać
cukrem pudrem, ja lubię jeść polane
syropem owocowym ETERNO.CIEKAWOSTKA:Clafoutis, z francuskiego wymiawia się klafuti, jest typowym francuskim deserem z
wiśni zalanych
ciastem. Posypany
cukrem pudrem, podawany latem. Z
wiśni przyrządzanych w ten sposób wydobywa się wspaniały smak.Można używać różnych, innych
owoców, a wtedy danie jest poprawnie nazywane: flaugnarde.
Smacznego!