ßßß

Składniki:2 szklanki mąki (po 250 ml)2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 łyżka cukru waniliowego2 jajka3 łyżki stopionego masła125 ml mleka2 kostki smalcu do smażeniacukier puder do obsypania pączkówWykonanie:Do miski wsypujemy suche produkty, mieszamy ( robiłam to widelcem), dodajemy jajka mleko i roztopione masło, mieszamy aby składniki się połączyły tworząc zwarte ciasto.Odstawiamy na 5 minut.W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz w garnku.Obsypujemy stolnic mąką, rozwałkowujemy ciasto.Następnie tniemy w paski a te paski w rąby, najlepiej kółkiem do pizzy, ciasto nie przyklejało się do kółka ;)Partiami smażymy w rozgrzanym tłuszczu, do zarumienia, z obu stron.


