ßßß Cookit - przepis na Budyń orzechowy

Budyń orzechowy

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
orzechy włoskie 12 dekagramów
białko 6 sztuk
żółtko 6 sztuk
bułka tarta 1 łyżek deserowych
cukier 10 dekagramów
masło 1 dekagramów
słodzik według uznania
sorbet cytrynowy 4 dekagramów
Wykonanie:
Wyłuskać orzechy, zetrzeć. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Ubić pianę, wymieszać lekko z utartymi żółtkami, orzechami i bułką tartą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy budyniowej, formę zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45-50 min. Formę wyjąć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić dookoła ścian, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje i podać. Budyń orzechowy może być wydany na gorąco lub po oziębieniu. Podawać z sosem z wina lub sosem waniliowym.
Uwagi:
orzechy włoskie lub laskowe rumieniowe
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1288/Budyn-orzechowy