Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
orzechy włoskie 12 dekagramów
białko 6 sztuk
żółtko 6 sztuk
bułka tarta 1 łyżek deserowych
cukier 10 dekagramów
masło 1 dekagramówsłodzik według uznania
sorbet cytrynowy 4 dekagramówWykonanie:Wyłuskać
orzechy, zetrzeć.
Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć
żółtka z
cukrem, dodać
skórkę cytrynową i
pomarańczową. Ubić pianę, wymieszać lekko z utartymi
żółtkami,
orzechami i
bułką tartą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy budyniowej, formę zamknąć, włożyć do wrzącej
wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45-50 min. Formę wyjąć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić dookoła ścian, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje i podać.
Budyń orzechowy może być wydany na gorąco lub po oziębieniu. Podawać z sosem z
wina lub sosem
waniliowym.Uwagi:
orzechy włoskie lub laskowe rumienioweCiasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: