Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
śliwki suszone 200 gramów
miód 3 łyżek stołowych
śliwowica 3 łyżek stołowych
orzechy włoskie 100 gramów
śmietana kremowa 200 gramów
cukier waniliowy 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
skórka pomarańczowa według uznania
żelatyna 2 łyżek deserowychWykonanie:Umyte
śliwki zalać taką ilością
wody, by były przykryte. Moczyć kilka godzin, a
potem ugotować w tej samej wodzie, do miękkości. Przecedzić, a
wywar zachować. Zmiksować
śliwki ze
śliwowicą i
miodem. W podgrzanym wywarze rozpuścić
żelatynę i wymieszać ze
śliwkami. Krem rozlać do małych miseczek i odstawić do stężenia. Przed podaniem wyłożyć na talerzyki i obsypać posiekanymi
orzechami. Schłodzona
śmietanę ubić z
cukrem waniliowym oraz
sokiem z cytryny. Włożyć do szprycki i na wierzchu kremu wycisnąć ozdobne rozetki, i udekorować paseczkami
skórki pomarańczowej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: