ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopieprz Cayenne 0,5 łyżek deserowychpestki dyni 0,5 szklaneksok z cytryny 1 łyżek deserowychśmietana bita 0,5 szklanekśmietana 0,5 szklanekmasło 3 łyżek stołowychmleko 1 szklanekbulion drobiowy 4 szklanekcebula 3 sztukcukier 3 łyżek stołowychdynia 2,5 kilogramówpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umytą dynię przekroić na pół, obrać i usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do garnka o grubym dnie, podlać wodą (3/4 szklanki). Dodać cukier,sól, przykryć i dusić, mieszając, aż dynia się rozgotuje. Śmietanę wymieszać z bitą śmietaną i sokiem z cytryny, przykryć i 2-3 godziny schładzać w lodówce. W rondlu roztopić masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać ją do dyni. Wlać mleko, wsypać pieprz cayenne i wszystko zmiksować na jednolitą gładką masę. Mieszając dolać gorący bulion (może być z kostki) i gotować 10 min na wolnym ogniu. Przyprawić do smaku. Gorącą zupę podawać udekorowana kleksami śmietany i uprażonymi pestkami dyni.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: