ßßß Cookit - przepis na Sałatka flamandzka

Sałatka flamandzka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kalafior 0,5 sztuk
brokuły 1 sztuk
pomarancze 1 sztuk
grejpfrut różowy 1 sztuk
szynka 300 gramów
sok z pomarańczy 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
oliwa 3 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Opłukany kalafior i brokuł podzielić na różyczki. Ugotować na parze lub blanszować 4 minuty w osolonym wrzątku. Osączyć na sicie i ostudzić. (Warzywa powinny być chrupkie). Obrane ze skórki i błon pomarańcze oraz grejpfrut podzielić na cząstki. Szynkę pokroić w średniej wielkości kostkę.
Sos utrzeć z soku z cytrusów, oliwy, miodu odrobiny soli oraz pieprzu. Sałatkę ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać dobrze schłodzoną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12014/Salatka-flamandzka