ßßß Cookit - przepis na Mus z wędzonego pstrąga

Mus z wędzonego pstrąga

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
pstrąg wędzony (bez skóry i ości)700 gramów
kapelusze suszonych grzybów, ugotowane 250 gramów
masło 150 gramów
czosnek 2 ząbki
wino białe 50 mililitrów
cytryna 1 sztuk
szyjki rakowe, marynowane 100 gramów
bazylia świeża 100 gramów
majeranek świeży 100 gramów
tymianek świeży 100 gramów
oregano świeże 100 gramów
oliwa 100 mililitrów
sól według uznania
pieprz biały mielony według uznania
Wykonanie:
Emulsja ziołowa: opłukane, osuszone listki świeżych ziół zmiksować z oliwą, doprawić solą. Pstrąga pokroić na kawałki, zmiksować i przetrzeć przez sito w celu uzyskania jednolitej masy. Grzyby usmażyć na 50g masła, przyprawić czosnkiem, solą i białym pieprzem oraz winem. Pozostawić je na patelni do wystygnięcia, aby nabrały aromatu. Masę z pstrąga wymieszać z pozostałym masłem o półpłynnej konsystencji. doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. dodać wystudzone grzyby i delikatnie wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą, wypełnić musem i wstawić na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane danie udekorować szyjkami rakowymi, polać emulsją ziołową i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5309/Mus-z-wedzonego-pstraga