Wykonanie
Jest to moje drugie podejście do
pstrągów. Za pierwszym razem jakoś nie za bardzo mi smakowały a dzisiaj bardzo. Nie wiem czy to kwestia przygotowania bo robiłam je w bardzo podobny sposób.
Pstrągi piekłam w blaszce otwartej, bez przykrycia, gdyż nie chciałam, żeby
ryba udusiła się we własnym sosie lecz była przyrumieniona. W środek włożyłam
masło z
czosnkiem i świeżym
tymiankiem co sprawiło, że
ryba była aromatyczna. Ości mogą być problemem jednak kręgosłup ładnie odszedł od
ryby a wraz z nim cała reszta.
Składniki:2
pstrągisok z 2
limonek100 ml
oliwy2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasólświeży
tymianekUmyte i osuszone
pstrągi posypać
solą. W środek włożyć pokrojony ząbek
czosnku, łyżeczkę
masła oraz po dwa plasterki
limonki i po gałązce
tymianku.
Sok z limonki zmieszać z
oliwą. Na blaszce ułożyć
pstrągi. Obłożyć je plasterkami
cytryny i zalać
sokiem z
oliwą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut.Smacznego:)