Korzeń łopianu a la kimpira

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
łopian korzeń 200 gramów
marchew 100 gramów
papryka ostra 1 sztuk
sezam biały 2 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek stołowych
woda według uznania
sos sojowy 1.5 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Korzeń łopianu oczyścić, obrać ze skórki nożem, pociąć na kawałki o długości 4 cm, a następnie na cieniusieńkie paseczki o grubości zapałki, (moczyć przez dobę w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie ? zbiera substancje niesmaczne i niezdrowe), zalać na krótko wrzątkiem i odcedzić. Wysuszyć na ściereczce. Pociąć marchew tak jak łopian. Na patelni uprażyć ziarno sezamu, aż zacznie wydzielać zapach. Na łyżce oleju usmażyć pokrojoną na małe kawałeczki ostrą papryczkę. Na tym samym tłuszczu usmażyć równomiernie korzeń łopianu. Dodać marchew, dalej smażyć, aż będzie elastyczna, a olej się wchłonie. Wlać na to sos sojowy, dodać cukier i 2 łyżki wody, dalej gotować razem, mieszając, aż się sos sojowy dobrze wchłonie. Wsypać ziarno sezamowe, gotować do całkowitego odparowania wody. Podawać jako dodatek jarzynowy.
Jarzyny i Pasztety weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/404/Korzen-lopianu-a-la-kimpira