ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

Wykonanie

« Powrót  
Faworki
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka luksusowa 100 gramów
żółtko 5 sztuk
spirytus 1 łyżek stołowych
śmietana kwaśna 3 łyżek stołowych
olej 1 litrów
margaryna 1 kilogramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i bardzo dokładnie wyrobić .
Ciasto rozwałkować na grubo około 2 cm i pokroić na prostokąty o wymiarach 2 x 10
cm.
Przy rozwałkowaniu należy używać bardzo mało mąki, wtedy przy smażeniu olej "nie
pieni się ".
Naciąć je po środku (około 3 - 4 cm), przez otwór przewlec jeden koniec i przeciagnąć .
Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na jasnozłoty kolor.
Osączone i zimne faworki posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Olej i margaryna posłuży nam do smażenia
cukier puder do dekoracji.
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: Scully16
Data: 2009-04-14
Z alkoholem? Moze byc dobre... :)
Autor: Lusia
Data: 2009-04-13
Lubię i robię nie tylko z racji tłustego czwartku. Szybki,tani i prosty sposób na coś słodkiego do kawy :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3273/Faworki