Wykonanie
« Powrót  
FaworkiDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka luksusowa 100 gramów
żółtko 5 sztuk
spirytus 1 łyżek stołowych
śmietana kwaśna 3 łyżek stołowych
olej 1 litrów
margaryna 1 kilogramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać i bardzo dokładnie wyrobić .Ciasto rozwałkować na grubo około 2 cm i pokroić na prostokąty o wymiarach 2 x 10cm.Przy rozwałkowaniu należy używać bardzo mało
mąki, wtedy przy smażeniu
olej "niepieni się ".Naciąć je po środku (około 3 - 4 cm), przez otwór przewlec jeden koniec i przeciagnąć .
Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na jasnozłoty kolor.Osączone i zimne
faworki posypać
cukrem pudrem.Uwagi:
Olej i
margaryna posłuży nam do smażenia
cukier puder do dekoracji.Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: Scully16Data: 2009-04-14Z alkoholem?
Moze byc dobre... :)Autor: LusiaData: 2009-04-13Lubię i robię nie tylko z racji tłustego czwartku. Szybki,tani i prosty sposób na coś słodkiego do
kawy :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: