ßßß Cookit - przepis na Indyk nadziewany suszonymi owocami

Indyk nadziewany suszonymi owocami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
mieszanka suszonych owoców 450 gramów
bulion warzywny 500 mililitrów
jajka 2 sztuk
masło 200 gramów
bułka tarta 100 gramów
wino białe wytrawne 80 mililitrów
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytego, osuszonego indyka natrzeć od wewnątrz i zewnątrz sola oraz pieprzem i wstawić na noc do lodówki.
Mieszankę suszonych owoców poszatkować, zalać winem i wstawić na 2h do lodówki. Oczyszczoną cebule i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle, dodać odcedzoną mieszankę owoców, bułkę tartą, wbić jajka i całość wymieszać.
Nadzieniem nafaszerować indyka. Otwór spiąć wykałaczkami lub zszyć. Indyka natrzeć masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze 45 minut. W trakcie pieczenia polewać indyka bulionem warzywnym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9955/Indyk-nadziewany-suszonymi-owocami