Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
mieszanka suszonych owoców 450 gramów
bulion warzywny 500 mililitrów
jajka 2 sztuk
masło 200 gramów
bułka tarta 100 gramów
wino białe wytrawne 80 mililitrów
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego
indyka natrzeć od wewnątrz i zewnątrz
sola oraz
pieprzem i wstawić na noc do lodówki.
Mieszankę suszonych owoców poszatkować, zalać
winem i wstawić na 2h do lodówki. Oczyszczoną
cebule i
czosnek posiekać i podsmażyć na
maśle, dodać odcedzoną mieszankę
owoców,
bułkę tartą, wbić
jajka i całość wymieszać.Nadzieniem nafaszerować
indyka. Otwór spiąć wykałaczkami lub zszyć.
Indyka natrzeć
masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze 45 minut. W trakcie pieczenia polewać
indyka bulionem warzywnym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: