ßßß Cookit - przepis na Klasyczne tiramisu

Klasyczne tiramisu

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
żółtka 3 sztuk
cukier puder 6 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
serek maskarpone 500 gramów
napar kawy 1 szklanek
likier amaretto 4 łyżek stołowych
biszkopty podłużne 300 gramów
czekolada gorzka w proszku 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, wymieszać z serkiem.
Wystudzony mocny napar kawy wymieszać z likierem. W płynie zwilżać biszkopty i układać jeden obok drugiego w podłużnym naczyniu. Posmarować połowa kremu, a na wierzchy ułożyć drugą warstwę zwilżonych biszkoptów i rozsmarować resztę kremu. Wierzch deseru oprószyć czekoladą w proszku. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Uwagi:
Biało-czarną dekorację na deserze uzyska się, jeśli posypie się do najpierw cukrem pudrem, a potem oprószy czekoladą przez wycięty z kartonu szablon lub specjalną nakładkę, którą robi się wzorki na piance do cappuccino.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9637/Klasyczne-tiramisu