Wykonanie
W samych Włoszech odmian i przepisów na tiramisu istnieją tysiące. To tak jak z szarlotką czy jabłecznikiem w naszym
kraju - co gospodyni to inny przepis i inny smak.Tiramisu na Półwyspie Apenińskim tradycyjnie serwuje się na drugie śniadanie w upalne dni. Wymyślono je gdzieś na północy, bo przyznają się do niego Wenecja,
Siena i Florencja. Skąd tak na prawdę pochodzi, pewnie się nigdy nie dowiemy. Jest to deser często serwowany w formie "ciasta" serwowanego w formie kostki. Często jednak podaje się go w pucharkach w formie typowego deseru. Takie tiramisu lubię najbardziej - jest w nim więcej kremu z
mascarpone, można użyć dowolnych
biszkoptów i namoczyć je mocniej w
kawie. Osobiście nie przepadam za
likierem amaretto i dlatego do swojego deseru tiramisu dodałam
rumu do
kawy. Wy możecie dodać
likier,
rum lub
koniak, chodzi o przełamanie kremowego smaku
mascarpone. Do klasycznego tiramisu dodaje się podłużne
biszkopty. Do deserów podawanych w pucharkach lepiej nadają się zwykłe, okrągłe
biszkopty, do ciast a' la tiramisu najlepsze będzie ciasto
biszkoptowe upieczone w piekarniku i przekrojone wzdłuż.
Deser TiramisuSkładniki:250 g
serka mascarpone,ok. 150 g
biszkoptów okrągłych,2 łyżki
kakao w proszku1 łyżka
cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub
cukru waniliowego domowej roboty,2
jajka,1 płaska łyżeczka
kawy,ok. 50 ml
rumu lub
likeru amaretto lub
kawowego ( 1 kieliszek).
Przygotowanie:Przed przygotowaniem deseru
serek i
jajka schłodzić w lodówce.W filiżance zaparzyć
kawę i ostudzić ją. Dodać
alkohol.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem i ekstraktem
waniliowym. Dodać
mascarpone i miksować to uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ubitego kremu, delikatnie mieszając drewnianą lub plastikową łyżką.Przygotować pucharki. Na dnie wyłożyć pierwszą warstwę nasączonych w
kawie biszkoptów. Przykryć warstwą kremu i posypać ją
kakao. Czynność powtórzyć układając kolejną warstwę.Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny (lub dłużej).Smacznego!