Wykonanie
Poziom trudnościTiramisu – najbardziej znany i najlepszy deser na świecie. Tiramisu to mało składników, łatwe wykonanie i rozkosz jedzenia. Można go rozbudowywać, dodając świeże, miękkie
owoce (
truskawki,
maliny,
poziomki,
jagody). Klasyczna wersja zachwyci każdego smakosza, nie tylko włoskiej kuchni. Jedząc ten cudowny deser można się poczuć jak w niebie!Porcja na formę o wymiarach 25 x 25 cm (u mnie podwójna porcja)Składniki:½ kg
serka mascarpone5
żółtek60 g
cukru pudru½ litra mocnej
kawy bez fusów2 kieliszki
syropu amaretto (lub
whisky, burbonu,
koniaku – w wersji dla dorosłych)200 g podłużnych
biszkoptów15 g
gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Przygotować mocną
kawę, ostudzić, dolać
amaretto lub
alkohol.
Żółtka utrzeć z
cukrem na białą puszystą masę.
Dalej mieszać dodając po łyżce
serka mascarpone, aż powstanie gładka masa.
Biszkopty moczyć w
kawie i wykładać na dno naczynia.
Gdy całe dno będzie przykryte, wyłożyć połowę masy serowej.
Na to zetrzeć
gorzką czekoladę, aż pokryje całą powierzchnie. Następnie powtórzyć wszystkie czynności.
Na drugą warstwę znów zetrzeć
gorzką czekoladę.
Gotowy deser schować do lodówki na około 2 godziny. Tiramisu podawać zimne prosto z lodówki.
Smacznego!