ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Tiramisu – najbardziej znany i najlepszy deser na świecie. Tiramisu to mało składników, łatwe wykonanie i rozkosz jedzenia. Można go rozbudowywać, dodając świeże, miękkie owoce (truskawki, maliny, poziomki, jagody). Klasyczna wersja zachwyci każdego smakosza, nie tylko włoskiej kuchni. Jedząc ten cudowny deser można się poczuć jak w niebie!
Porcja na formę o wymiarach 25 x 25 cm (u mnie podwójna porcja)
Składniki:
½ kg serka mascarpone
5 żółtek
60 g cukru pudru
½ litra mocnej kawy bez fusów
2 kieliszki syropu amaretto (lub whisky, burbonu, koniaku – w wersji dla dorosłych)
200 g podłużnych biszkoptów
15 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Przygotować mocną kawę, ostudzić, dolać amaretto lub alkohol. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę.
Dalej mieszać dodając po łyżce serka mascarpone, aż powstanie gładka masa.
Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na dno naczynia.
Gdy całe dno będzie przykryte, wyłożyć połowę masy serowej.
Na to zetrzeć gorzką czekoladę, aż pokryje całą powierzchnie. Następnie powtórzyć wszystkie czynności.
Na drugą warstwę znów zetrzeć gorzką czekoladę.
Gotowy deser schować do lodówki na około 2 godziny. Tiramisu podawać zimne prosto z lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/04/tiramisu