Wykonanie
Włoski, przepyszny, rozpływający się w ustach deser. Uwielbiam i najbardziej lubię go w takiej postaci, ale zdarza się, że robię go również w pucharkach. Nie można go nie lubić - jest po prostu... idealny!! Dziś na większej tortownicy, stąd tylko 2 warstwy, ale polecam zrobić 3 warstwy w tortownicy o średnicy ok. 15 - 18cm.Potrzebujemy:- 8
żółtek,- 0,5szkl
cukru,- 500g
serka mascarpone,- 1 filiżanka mocnej
kawy,- 50 - 80ml
koniaku lub
whisky,- 2 opakowania
biszkoptów,-
kakao.Zaparzyć mocną
kawę i odstawić do wystudzenia. W tym czasie
żółtka utrzeć z
cukrem, aż masa uzyska jasny kolor. Dodawać po łyżce
serka mascarpone i ciągle ucierać.Do wystudzonej
kawy dodać
whisky.Przygotować tortownice. Każdy
biszkopt nasączamy
kawą i układamy na dnie tortownicy, tak by całe dno było zakryte. Na
biszkopty położyć 1/3 masy
serowo - jajecznej, ułożyć kolejną warstwę nasączonych
biszkoptów (tutaj już mogą pojawić się dziury pomiędzy
biszkoptami), położyć 1/3 masy i ułożyć kolejną - ostatnią już warstwę
biszkoptów, wylać pozostałą część masy, wyrównać. Włożyć do lodówki na min. 4 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać
kakao.