Wykonanie
Składniki / Ingredients:4
żółtka / 4 egg yolks1/2 szklanki
cukru / 1/2 cup of sugar750 g
sera Mascarpone / 750 g
Mascarpone cheese1 szklanka mocnej posłodzonej
kawy / 1 cup of black coffee wiht sugar16 g
cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar2 krople
aromatu waniliowego / 2 drops of vanilla flavor250 g
biszkoptów / 250 g biscuits0,05 ml orzechówki lub
koniaku / 0,05 ml nutcracker or cognac
kakao / cocoaSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 - 4 godziny, ilość porcji: 8Najpierw ucieram
żółtka z
cukrem,
cukrem waniliowym.
Potem dodaję stopniowo
sera mascarpone, aromat i dalej ubijam na gładką masę.
Kawę zaparzam i studzę. Później do
kawy dodaję orzechówki i mieszam. W tortownicy o średnicy 24 cm układam warstwami nasączone
kawą biszkopty i krem (2 warstwy). Gotowe tiramisu wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać
kakao.Smacznego!*****First, I grate egg yolks with sugar and vanilla sugar. Then, I add gradually
mascarpone cheese, flavor and I beat smooth
mass. I brew cup of coffee and cooling. Then, I add nutcrackers to coffee and mix. I arrange layers of coffee-soaked biscuits and cream (2 layers) in the springform (diameter of 24 cm). Ready tiramisu I put for 3 hours in the refrigerator. Before serving, I sprinkle with cocoa.Enjoy your meal!