ßßß Cookit - przepis na Babki kruche z owocami

Babki kruche z owocami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
skórka z otartej cytryny według uznania
żółtko 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
masło 100 gramów
mąka 200 gramów
Wykonanie:
Mąkę przesiać i nożem posiekać dokładnie z masłem, dodać skórkę z otartej cytryny, wyciśnięty sok lub spirytus, łyżeczkę cukru pudru i 1 żółtko. Zarobić ciasto nożem, zagnieść szybko ręką, owinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Przygotować maleńkie foremki do babek, wysmarować je stopionym masłem za pomocą pędzelka. Placek cienko rozwałkować. Foremki ustawić na stolnicy jedną obok drugiej kilkoma rzędami, przykryć rozwałkowanym ciastem i wciskać do foremek w ten sposób, aby okleiło ścianki, lekko przewałkować. Ciasto powinno się odcisnąć na obwodzie foremek. Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek i wykrajać kółka o średnicy foremek.
Przygotowane babeczki tak jak na zdjęciu przyozdobić owocami takimi jak maliny, poziomki czy truskawki, i posypać cukrem pudrem dodać do ozdoby bitą śmietanę. Podawać natychmiast po napełnieniu.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5212/Babki-kruche-z-owocami