Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegoskórka z otartej
cytryny według uznania
żółtko 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
masło 100 gramów
mąka 200 gramówWykonanie:
Mąkę przesiać i nożem posiekać dokładnie z
masłem, dodać skórkę z otartej
cytryny, wyciśnięty sok lub
spirytus, łyżeczkę
cukru pudru i 1
żółtko. Zarobić ciasto nożem, zagnieść szybko ręką, owinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Przygotować maleńkie foremki do babek, wysmarować je stopionym
masłem za pomocą pędzelka. Placek cienko rozwałkować. Foremki ustawić na stolnicy jedną obok drugiej kilkoma
rzędami, przykryć rozwałkowanym
ciastem i wciskać do foremek w ten sposób, aby okleiło ścianki, lekko przewałkować. Ciasto powinno się odcisnąć na obwodzie foremek. Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek i wykrajać kółka o średnicy foremek.Przygotowane babeczki tak jak na zdjęciu przyozdobić
owocami takimi jak
maliny,
poziomki czy
truskawki, i posypać
cukrem pudrem dodać do ozdoby
bitą śmietanę. Podawać natychmiast po napełnieniu.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: