ßßß Cookit - przepis na Gruszki w winnym sosie z orzechami

Gruszki w winnym sosie z orzechami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
gruszki 4 sztuk
wino białe 500 mililitrów
cukier 60 gramów
szafran 1 sztuk
orzechy włoskie 80 gramów
masło 2 łyżek deserowych
cukier 20 gramów
mięta 4 gałązki
Wykonanie:
Obrać i umyć w letniej wodzie gruszki i od szerszego końca wyciąć gniazda nasienne. Do dużego garnka dodaj wino,i 60g cukru oraz szafran i zagotować. Do zalewy winnej włożyć gruszki (pionowo obok siebie), przykryć i gotować 20 minut na małym ogniu. Posiekane orzechy krótko prażyć na roztopionym maśle. Posypać cukrem i odczekać, aż się skarmelizuje. Orzechy w karmelu zgarnąć łyżką tak, by uformować małe kopczyki. Ułożyć je na talerzu i wystudzić. Gruszki wyjąć z zalewy i ułożyć na talerzu. Zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować, aż powstanie gęsty syrop. Opłukana miętę osuszyć. Gruszki polać syropem winnym. Podawać z orzechami w karmelu, udekorowane listkami mięty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9848/Gruszki-w-winnym-sosie-z-orzechami