Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
gruszki 4 sztuk
wino białe 500 mililitrów
cukier 60 gramów
szafran 1 sztuk
orzechy włoskie 80 gramów
masło 2 łyżek deserowych
cukier 20 gramów
mięta 4 gałązkiWykonanie:Obrać i umyć w letniej wodzie
gruszki i od szerszego końca wyciąć gniazda nasienne. Do dużego garnka dodaj
wino,i 60g
cukru oraz
szafran i zagotować. Do zalewy
winnej włożyć
gruszki (pionowo obok siebie), przykryć i gotować 20 minut na małym ogniu. Posiekane
orzechy krótko prażyć na roztopionym
maśle. Posypać
cukrem i odczekać, aż się skarmelizuje.
Orzechy w karmelu zgarnąć łyżką tak, by uformować małe kopczyki. Ułożyć je na talerzu i wystudzić.
Gruszki wyjąć z zalewy i ułożyć na talerzu. Zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować, aż powstanie gęsty
syrop. Opłukana
miętę osuszyć.
Gruszki polać
syropem winnym. Podawać z
orzechami w karmelu, udekorowane listkami
mięty.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: