Wykonanie
Na wstępie uzupełnienie do poprzedniego postu. Z podanych składników wyjdzie naprawdę sporo ciasta, więc to czego nie zużyjecie możecie śmiało zamrozić owijając w folię spożywczą. Taka sama sytuacja będzie przy dzisiejszym przepisie. Ja często mam porcję ciasta w zamrażarce. Wystarczy wtedy wyjąć je odpowiednio wcześniej, niż za każdym razem brudzić sobie ręce:)M. właśnie przewozi nasz dobytek do nowego lokum a ja podpieram oczy zapałkami po wczorajszych, niespełna 15-stu godzinach spędzonych w biurze. Nazbierało się trochę gratów przez 6 lat wspólnego mieszkania, więc jeśli nie macie
planów na długi weekend zapraszam na
Bemowo, do rozpakowywania tych wszystkich pudeł;) Gwarantuję coś na ząb i miłe towarzystwo:)) A jeśli jednak wolicie odpocząć ze znajomymi czy rodziną to może skorzystacie z owego przepisu
póki sezon na
szparagi jeszcze trwa:)




Składniki na słone kruche ciasto:250 g
mąki pszennej150 g
masła pokrojonego w kostkę1 łyżeczka
soliszczypta
cukru1
jajko1 łyżka zimnego
mlekaDodatki:
szparagi, słodka ale twarda
gruszka,
ser lazur,
cebula, opcjonalnie
orzechy włoskie i
białe wino.Przygotowanie:Ciasto przygotujcie według przepisu z poprzedniego posta (zamieniając
cukier puder na
sól:))Pokrójcie
cebulę w cienkie piórka i zrumieńcie na dwóch łyżkach
masła na bardzo małym ogniu. Uważajcie aby się nie przypaliła. Jeśli chcecie możecie na początku smażenia dodać odrobinę
wytrawnego białego wina dla podkreślenia smaku.Do każdej kruchej foremki nałóżcie trochę
cebuli, kilka cienkich plasterków
gruszki,
szparagi pokrojone na kawałki oraz pokruszony
ser na wierzch. Tak przygotowane tartaletki wstawcie do mocno rozgrzanego piekarnika na kilka minut aby się podgrzały a
ser rozpuścił.

