ßßß Cookit - przepis na Pasztet serowy

Pasztet serowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
twarożek śmietankowy 400 gramów
mleko 7 łyżek stołowych
morele suszone 120 gramów
orzech włoski 80 gramów
tymianek 0,5 sztuk
ser żółty 350 gramów
pumpernikel 2 sztuk
masło 20 gramów
sałata według uznania
połówki moreli z puszki według uznania
sól według uznania
pieprz biały według uznania
Wykonanie:
Twarożek zmiksować z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Opłukany tymianek posiekać. Suszone morele pokroić w drobną kostkę, a orzechy posiekać. Przygotowane składniki dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć folią aluminiową. Na spodzie ułożyć kilka plastrów żółtego sera tak, aby zachodziły na siebie i ścianki formy na wysokość 2 cm. Posmarować połową masy twarogowej. Przykryć kolejna warstwą plastrów żółtego sera. Rozsmarować pozostałą masę twarogową i przykryć resztą żółtego sera. Pumpernikiel z jednej strony posmarować masłem. Ułożyć na pasztecie, masłem do dołu, lekko przycisnąć. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 0k. 4 godziny. Wyjąć na półmisek i usunąć folię. Gotowe danie udekorować sałatą, morelami z puszki i listkami tymianku.
Uwagi:
Tymianek świeży można zastąpić tymiankiem suszonym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Potrawy z serem
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5062/Pasztet-serowy