Wykonanie
Dziś przedstawiam pomysł na szybki dodatek do dania głównego. Pyszne puree z
kalafiora przygotowane w mikrofalówce z dodatkiem ulubionego
sera żółtego (u mnie dojrzały
cheddar). Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:1 duża główka
kalafiora, podzielona na średnie różyczki2 łyżki
śmietanki 18 %1 łyżka
masła60 g ulubionego
sera żółtego startego na tarce
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Włóż
kalafiora do miski dostosowanej do podgrzewania w mikrofalówce wraz ze
śmietanką i
masłem.Podgrzewaj na najwyższej mocy, bez przykrycia, przez 6 minut. Następnie wymieszaj
kalafior z powstałym płynem i podgrzewaj kolejne 6 minut.Przełóż
kalafiora wraz z płynami do blendera, wsyp
ser i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw
sola i
pieprzem do smaku.Można też dodać więcej
śmietanki i
masła, aby uzyskać ulubioną konsystencję.Smacznego!

English versionCheesy Cauliflower Puree (4 servings)Ingredients:1 head of cauliflower, cut into medium size pieces2 tablespoons heavy sream1 tablespoon butter60 g sharp cheese of your choice, gratedsalt and pepperPreparation:Place the cauliflower in a microwave safe bowl with cream and butter.Microwave in high for six minutes. Stir to coat cauliflower with cream mixture.Microwave for another six minutes on high.Remove from the microwave and put into high speed blender along with the cheese. Puree until smooth. Season with salt and pepper. You can adjust the cream and butter to your preference.Enjoy!

Share the post "
Serowe puree z
kalafiora z mikrofalówki"



