ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 4 sztukśliwki suszone 100 gramóworzechy włoskie 50 gramówsok malinowy 0,5 szklanekwoda 0,5 szklanekżelatyna 20 gramówcukier według uznaniaśliwki świeże 4 sztuklistki mięty według uznaniaWykonanie:Umyte, suszone śliwki namoczyć na noc. Obrane jabłka pokroić w niewielkie cząstki. Zagotować wodę z odrobina cukru i na kilka minut włożyć jabłka do wrzątku. Obgotować je, osączyć i przełożyć do miseczek ceramicznych. Namoczona w niewielkiej ilości zimnej wody rozpuścić podgrzewając. Do żelatyny wlać sok malinowy i wymieszać. Galaretka malinową zalać jabłka i do każdej miseczki włożyć kawałki orzechów i połówki suszonych śliwek. Wstawić do lodówki. Kiedy zastygnie na kilka minut zanurzyć miseczki w gorącej wodzie i wyłożyć z nich galaretki na płaski półmisek lub talerzyki deserowe. Udekorować listkami mięty, połówkami świeżych śliwek. Można też posypać startą na drobnej tarce czekoladą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: