ßßß Cookit - przepis na Kompot rabarbarowo-jałkowy

Kompot rabarbarowo-jałkowy

nazwa

Wykonanie

Rabarbar to cudowny dodatek do ciast oraz deserów. Można podawać, go także do mięs. No i oczywiście przygotować z niego przepyszny kompot . Mam wrażenie, że kompoty odchodzą powoli w zapomnienie. Trudno im konkurować z ogromną ilością soków oraz napojów gazowanych. Mimo wszystko warto raz na jakiś czas podać do obiadu tradycyjny domowy kompot . Ten rabarbarowy może być też niezłą podstawą do drinków.
rabarbar
jabłka (jedno na 250 g rabarbaru)
cukier
świeża mięta
woda (500-600 ml na każde 250 g rabarbaru)
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy rabarbar, obrane jabłka i cukier. Gotujemy przez 40-50 minut. Przecedzamy przez sito. Kompot można podawać na ciepło i na zimno. Przed zaserwowaniem wrzucamy do niego liście świeżej mięty.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/kompot-rabarbarowo-jalkowy