Wykonanie
Kompot z
rabarbaru, to zaraz za wigilijnym kompotem z suszu, taka kompotowa klasyka ;-)Czysty kompot, z samego
rabarbaru, jest bardzo cierpki, żeby dało się go pić, trzeba dodać naprawdę sporo
cukru. Dlatego ja do kompotu dodaję też słodkie
jabłka. Smak
jabłek znakomicie komponuje się z
rabarbarem no i
cukru dodaje się już mniej. Na blogu Kwestia Smaku znalazłam fajny sposób na przygotowanie
rabarbaru do kompotu, który sprawdza się znakomicie, a Kompot z
rabarbaru i
jabłek wyszedł pyszny.
Składniki:6 dużych gałązek
rabarbaru2 słodkie
jabłka średniej wielkości2 litry
wody2 łyżki
cukruWykonanie:
Rabarbar i
jabłka dokładnie myjemy. Z
rabarbaru odcinamy zdrewniały koniec i listki, a następnie kroimy
rabarbar na ok. 1 cm kawałki.
Jabłka kroimy w kostkę, wcześniej usuwając z nich gniazda nasienne.Do garnka wsypujemy
cukier, zaczynamy podgrzewać i jak tylko
cukier zacznie się topić wrzucamy
rabarbar, energicznie mieszamy. Smażymy tak ok. 3 minuty, w tym czasie
rabarbar powinien puścić sok. Dorzucamy
jabłka, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Następnie całość zalewamy zimną
wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny (
owoce powinny się rozpadać). Ugotowany kompot przecedzamy przez sito (dokładnie dociskając łyżką, żeby odzyskać jak najwięcej płynu) i ewentualnie doprawiamy do smaku
cukrem. Można go również jeszcze rozcieńczyć
wodą, jeżeli ma zbyt intensywny smak. Kompot z
rabarbaru i
jabłek najlepiej smakuje po schłodzeniu.