ßßß Cookit - przepis na Kompoty jabłkowo-miętowe na zimę - Grażyna gotuje

Kompoty jabłkowo-miętowe na zimę - Grażyna gotuje

nazwa

Wykonanie

Stali czytelnicy mojego bloga pewnie wiedzą o tym,że uwielbiam napoje jabłkowo-miętowe iw tym roku cieszę się obfitością letnich jablek – papierówek i nieznanych mi z nazwy czerwonych, słodkich jabłek o dojrzałym miąższu zbliżonym konsystencją do banana. Postanowiłam zrobić sobie na zimę bazę do ulubionych napojów. Do kompotów jabłkowych dodałam po kilka listków świeżej mięty. Otworzyłam jeden,bo byłam ciekawa efektu -pyszne w smaku a zapach niezrównany !
KOMPOTY JABŁKOWE Z LISTKAMI MIĘTY
jabłka
syrop z litra wody i szklanki cukru
po 7-9 lisków mięty na półlitrowy słoik
Papierówek do kompotu nie obieram (istotą ich smaku jest skórka),pozbawiam je gniazd nasiennych i kroję na kawałki.Czerwone jabłuszka obieram, bo mają trochę twardą skórkę i też kroję na kawałki. Napełniam jabłkami wyparzone słoiczki i przesypuję je listkami mięty. Zalewam syropem przygotowanym z litra wrzącej wody , w której rozpuszczam szklankę cukru. Zostawiam u góry 2 cm wolne od płynu, na sok, który jablka wydzielą podczas pasteryzacji.
Zamykam wyparzonymi i wytartymi do suchego nakrętkami,wstawiam do garnka z wodą do 3/4 wysokości słoików ( dno ganka wykładam grubym papierem lub małą ściereczką,żeby słoiki nie popękały). Gotuję pół godziny od zagotowania,zmniejszając moc palnika.
Zostawiam słoiki w przykrytym garnku do ostudzenia. To nadaje kompotom piękny kolor i zapach.
Ile radosci bedzie zimą po otwarciu takiego pachnącego miętą jabłkowego kompotu ! Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/kompoty-jablkowo-mietowe-na-zime