ßßß Cookit - przepis na Owczy ser marynowany

Owczy ser marynowany

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 44
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
oliwa z oliwek 1.5 litrów
sól według uznania
orzechy włoskie 50 gramów
pieprz ziarnisty według uznania
liść laurowy 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
szałwia 3 sztuk
lawenda 2 sztuk
rozmaryn 2 sztuk
tymianek 2 sztuk
ser owczy 11 kilogramów
Wykonanie:
Ser pokroić w kawałki, miejsca cięcia natrzeć solą. Zioła ostrożnie opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, przekroić na pół. Kawałki sera, zioła, czosnek, pieprz, liście laurowe i orzechy włożyć do dużego słoja, zalać oliwą (ser musi być przykryty)i zamknąć. Pozostawić w chłodnym ciemnym miejscu (ale nie w lodówce) na około 2 tygodnie. Ser trzeba spożyć w ciągu 2-3 tygodni.
Uwagi:
Tymianek, lawenda, rozmaryn w gałązce, szałwia w listkach
Potrawy z serem
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1049/Owczy-ser-marynowany