Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
śliwka węgierka 30 dekagramów
cukier puder 0.75 szklanek
śliwowica 2 łyżek deserowych
śmietana słodka kremówka 0.5 szklanek
żółtko 2 sztukWykonanie:Wydrylowane i umyte
owoce śliwki układamy w naczyniu posypujemy dokładnie
cukrem pudrem i zalewamy
śliwowicą.Tak przygotowane
owoce nakrywamy szczelnie folią aluminiową i odkładamy w zimne miejsce na około godzinę. Po odstaniu zlewamy z naczynia sok który puścił ze
śliwek.
Śmietanę ubijamy wraz z
sokiem z
owoców żółtkami i
cukrem pudrem.Masą ta przykrywamy
śliwki i pojemnik wstawiamy do większego wypełnionego gorąca
wodą.Tak przygotowana potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 45 minut.Uwagi:Deser podajemy schłodzony.Autor: kizuhZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: