ßßß Cookit - przepis na Ciastka miodowe

Ciastka miodowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 30
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
miód 150 gramów
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
olejek rumowy według uznania
migdały 100 gramów
orzech włoski 100 gramów
orzech laskowy 100 gramów
czekolada gorzka 50 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: w garnku ogrzewać na niewielkim ogniu miód i cukier tak długo, aż cukier się rozpuści. syrop ostudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek, wlać syrop, kilka kropel olejku rumowego i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać szklanką lub foremką okrągłe ciasteczka. Układać je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach na jasno brązowy kolor.
Dekoracja: sparzone migdały obrać ze skórki i podzielić na pół. Orzechy laskowe i włoskie obrać ze skórki, włoskie podzielić na pół. Czekoladę stopić z mlekiem i masłem, rozmieszać na gładką masę.
Ciasteczka dekorować migdałami i orzechami, polewać płynną czekoladą i miodem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Komentarze:
Autor: komentator
Data: 2009-12-20
przepis fatalny. 20 minut pieczenia kończy się przypaleniem ciastek, ale nawet te nieprzypalone są po prostu niesmaczne.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4602/Ciastka-miodowe