ßßß Cookit - przepis na Najlepsze czekoladowe babeczki

Najlepsze czekoladowe babeczki

nazwa

Wykonanie

Nawet jeśli ja nie jestem dzisiaj w najlepszym nastroju, to cieszę się, że mogę wywołać uśmiech na buzi kogoś innego. Nawet jeśli sama wcale nie mam ochoty na uśmiechy, chociaż jem czekoladę, a ona wcale mi nie pomaga, a przecież wygląda tak ładnie- mała pralinka z różowym nadzieniem. Kiedy liczyłam na to, że panie z mojej ulubionej cukierni wyjątkowo mogłyby być dla mnie miłe- przecież i tak niezmiennie wracam tam od kilku lat i siadam w tym samym miejscu przy oknie. Jutro poczuję się lepiej.
Rok temu robiłam podobne babeczki w wersji białej, ale te uważam za najlepsze czekoladowe na świecie.
Bo kiedy zwykłe dziękuję to za mało, robię takie rzeczy.
Składniki:
/na 10 babeczek/
140g gorzkiej czekolady
80g masła
140 ml mleka
110g cukru
1 jajko
115g mąki, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
55g zmielonych migdałów
konfitura
Masło, mleko i połamaną czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić i dodać jajko z cukrem. Na końcu wmieszać mąkę, proszek i migdały. Ciasto przełożyć do papilotek (warstwa ciasta, łyżeczka konfitury- warstwa ciasta) i piec w 190 °C przez ok. 20-25 minut. Gotowe babeczki można polać polewą czekoladową (dodatkowe 50g czekolady rozpuściłam w mniej więcej 1/4 szkl. mleka, z łyżką cukru pudru, łyżeczką kakao i mieszałam do zgęstnienia).
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/02/najlepsze-czekoladowe-babeczki.html