Wykonanie
Hejka! Mam dla Was dzisiaj pyszny przepis na
czekoladową roladę. Znacie banoffee? Ta biszkoptowa rolada to rolada banoffee. Dawno nie piekłam rolady, a przecież to taki szybki wypiek. Chyba pobiłam rekord, bo roladę
biszkoptową piekłam zaledwie 5 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku. Wyszła taka puszysta i miękka. Bardzo łatwo ją zrolowałam jeszcze ciepłą, nie pękła!Nadzienie banoffee to oczywiście
banany, ubita kremówka i dulce de leche. Ta kombinacja jest niesamowita. Dulce de leche pewnie bym zjadła prosto z puszki, gdyby nie mój zdrowy rozsądek ile to kalorii i węglowodanów . Mówiąc szczerze to ciasto jedynie spróbowałam, bo faktycznie jakoś na słodkie ostatnio mam długie zęby. Ale za to mam dla kogo piec.
![](/Data/Images/codojedzenia.pl\rolada-banoffee-przepis-na-rolade-biszkoptowa/l/-1011748347.jpg)
Rolada banoffee została od razu sfotografowana. Sądzę, że jutro będzie jeszcze lepsza jak wszystkie smaki się przegryzą. Z tej porcji wychodzi dosyć dużo porcji. Wykroiłam aż 14 krążków. Sądzę, że biszkoptowa rolada to fajny deser na Wielkanoc. Oczywiście będzie też mazurek . Na Wielkanoc piekę również szarlotkę . Uwielbiam wszelkie kremówki, więc czekoladowa rolada w pełni mnie satysfakcjonuje na deser do wielkanocnej
kawy.
![](/Data/Images/codojedzenia.pl\rolada-banoffee-przepis-na-rolade-biszkoptowa/l/1561181463.jpg)
14 porcjiSkładniki:3 duże
jajka70 g
ziemniaczanej mąki150 g
brązowego cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliNadzienie1 duży
banan200 ml
śmietanki, 36% tł.100 g
mascarponepół puszki dulce de leche, około 180 g1 łyżka
kakao do posypania
![](/Data/Images/codojedzenia.pl\rolada-banoffee-przepis-na-rolade-biszkoptowa/l/1450224486.jpg)
Nastaw piekarnik na 250ºC bez termoobiegu.
Jajka zmiksuj z
cukrem na puszysto.
Mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i
kakao przesiej do ubitej masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Blaszkę od piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto na wielkość papieru zostawiając 2 cm wolne brzegi. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz przez 5 minut. Sprawdź patyczkiem, ale ciasto powinno być bardzo miękkie ale upieczone. Szybko oderwij papier. Ściereczkę posyp
cukrem, połóż na niej
biszkopt i zroluj roladę. Pozostaw tak do ostygnięcia.Ubij
śmietankę na puszysto dodając pod koniec
mascarpone. Pamiętaj aby
śmietanka i
mascarpone były schłodzone. Następnie dodaj dulce de leche i wymieszaj ale nie do końca. Masa powinna
mieć marmurkowy efekt. Rozwiń ostygnięty
biszkopt, posmaruj
biszkopt kremem i posyp plasterkami
banana. Zroluj
biszkopt. Posyp roladę
kakao i pokrój na krążki o grubości 2 cm. Smacznego