Wykonanie
Hejka! Mam dla Was dzisiaj pyszny przepis na
czekoladową roladę. Znacie banoffee? Ta biszkoptowa rolada to rolada banoffee. Dawno nie piekłam rolady, a przecież to taki szybki wypiek. Chyba pobiłam rekord, bo roladę
biszkoptową piekłam zaledwie 5 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku. Wyszła taka puszysta i miękka. Bardzo łatwo ją zrolowałam jeszcze ciepłą, nie pękła!Nadzienie banoffee to oczywiście
banany, ubita kremówka i dulce de leche. Ta kombinacja jest niesamowita. Dulce de leche pewnie bym zjadła prosto z puszki, gdyby nie mój zdrowy rozsądek ile to kalorii i węglowodanów . Mówiąc szczerze to ciasto jedynie spróbowałam, bo faktycznie jakoś na słodkie ostatnio mam długie zęby. Ale za to mam dla kogo piec.
Rolada banoffee została od razu sfotografowana. Sądzę, że jutro będzie jeszcze lepsza jak wszystkie smaki się przegryzą. Z tej porcji wychodzi dosyć dużo porcji. Wykroiłam aż 14 krążków. Sądzę, że biszkoptowa rolada to fajny deser na Wielkanoc. Oczywiście będzie też mazurek . Na Wielkanoc piekę również szarlotkę . Uwielbiam wszelkie kremówki, więc czekoladowa rolada w pełni mnie satysfakcjonuje na deser do wielkanocnej
kawy.
14 porcjiSkładniki:3 duże
jajka70 g
ziemniaczanej mąki150 g
brązowego cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliNadzienie1 duży
banan200 ml
śmietanki, 36% tł.100 g
mascarponepół puszki dulce de leche, około 180 g1 łyżka
kakao do posypania
Nastaw piekarnik na 250ºC bez termoobiegu.
Jajka zmiksuj z
cukrem na puszysto.
Mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i
kakao przesiej do ubitej masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Blaszkę od piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto na wielkość papieru zostawiając 2 cm wolne brzegi. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz przez 5 minut. Sprawdź patyczkiem, ale ciasto powinno być bardzo miękkie ale upieczone. Szybko oderwij papier. Ściereczkę posyp
cukrem, połóż na niej
biszkopt i zroluj roladę. Pozostaw tak do ostygnięcia.Ubij
śmietankę na puszysto dodając pod koniec
mascarpone. Pamiętaj aby
śmietanka i
mascarpone były schłodzone. Następnie dodaj dulce de leche i wymieszaj ale nie do końca. Masa powinna
mieć marmurkowy efekt. Rozwiń ostygnięty
biszkopt, posmaruj
biszkopt kremem i posyp plasterkami
banana. Zroluj
biszkopt. Posyp roladę
kakao i pokrój na krążki o grubości 2 cm. Smacznego