ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Wykonanie

Poziom trudności
Pieczeń wieprzowa – przepis zaczerpnęłam z regionalnej kuchni śląskiej. Często korzystam ze starych, sprawdzonych przepisów, które od wielu lat zbierały moja mama i babcia. Mam wycinki ze starych gazet, ręcznie pisane, pożółkłe kartki z przepisami oraz kilka maminych książek kucharskich. „Kuchnia Śląska” Emilii Kołder wydana w 1972 roku to najstarsza książka kulinarna z mojej biblioteczki. Emilia Kołder była znaną pasjonatką regionalnego gotowania i prowadziła na Śląsku Cieszyńskim kursy gotowania, które kończyły się wystawą wypieków. Pierwsza książka – podręcznik dla kursantek – wydrukowano „na rotaprincie” w trzynieckiej hucie w 1956 roku. Druga książka “Kuchnia Śląska” została wydana przez wydawnictwo z Ostrawy w 1972 roku w sztywnej płóciennej okładce i była do nabycia w Polsce i w Czechosłowacji. Jestem właścicielką pierwszego wydania książki kucharskiej z daniami z Zaolzia. Właśnie z tej książki pochodzi przepis na wieprzową pieczeń.
Przepis oryginalny
Porcja dla 6 osób
Składniki:
1 kg schabu karkowego lub wieprzowej łopatki
1 pełna łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 duże ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
¾ łyżki masła klarowanego
1 liść laurowy (bobkowy)
100 ml wody
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w termoobiegu. Czosnek i cebule obrać i drobno posiekać.
Mięso opłukać i wytrzeć, pokroić (nie przecinając do końca) na 6 plastrów, przełożyć do żeliwnego lub żaroodpornego naczynia, przyprawić solą i pieprzem.
Na wierzch posypać czosnkiem, cebulą, kminkiem i słodką papryką. Dodać masło klarowane, liść laurowy i wodę.
Wstawić do piekarnika na 2½ godziny. Mięso pokroić.
Powstały sos przelać na patelnię, zebrać z wierzchu tłuszcz, resztę zredukować i polać na mięso.
Wieprzowa pieczeń najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami.
Smacznego!
Źródło:https://jagodzianka.com/2021/02/pieczen-wieprzowa