ßßß Cookit - przepis na Babka mateczki

Babka mateczki

nazwa

Wykonanie

Przepis bardzo stary i niezawodny. Mam go od babuni lat 90 🙂 Babka naprawdę pyszna, bardzo długo świeża. Musi być tylko przykryta i gwarantuję że będzie ciągle taka sama.
Wykonanie – za pomocą miksera lub robota kuchennego ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło rozpuścić, odstawić i przestudzić. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąki i przestudzone roztopione mało. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
Teraz można dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową. Wymieszać delikatnie.
Pieczenia – piec w 170 C, 45 minut. Zostawić w formie na kilka minut, następnie wyciągnąć z formy. Babkę można udekorować dowolnie, polewą czekoladową, obsypać cukrem pudrem itp
Jeśli lubicie z kakao – po wykonaniu ciasta jak wyżej wlać 2/3 całej ilości ciasta do formy. Do reszty dodać kakao (2 łyżki ), wymieszać i wlać na masę jasną. Delikatnie zamieszać widelcem.
Babeczka rewelacyjna, polecam.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/babka-mateczki