Wykonanie
Przepis bardzo stary i niezawodny. Mam go od babuni lat 90 🙂 Babka naprawdę pyszna, bardzo długo świeża. Musi być tylko przykryta i gwarantuję że będzie ciągle taka sama.

Wykonanie – za pomocą miksera lub robota kuchennego ubić
jajka z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę.
Masło rozpuścić, odstawić i przestudzić. Obie
mąki i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy jajecznej dodawać na przemian
mąki i przestudzone roztopione mało. Dokładnie wymieszać na gładką masę.Teraz można dodać
rodzynki,
skórkę pomarańczową i
cytrynową. Wymieszać delikatnie.Pieczenia – piec w 170 C, 45 minut. Zostawić w formie na kilka minut, następnie wyciągnąć z formy. Babkę można udekorować dowolnie,
polewą czekoladową, obsypać
cukrem pudrem itpJeśli lubicie z
kakao – po wykonaniu ciasta jak wyżej wlać 2/3 całej ilości ciasta do formy. Do reszty dodać
kakao (2 łyżki ), wymieszać i wlać na masę jasną. Delikatnie zamieszać widelcem.Babeczka rewelacyjna, polecam.